Pyszna kawa w domowym zaciszu. Jak przyrządzić kawę jak z kawiarni?

Kawa z syropem

Syropy Monin to dodatek do kawy, który umożliwia przygotowanie kawy w domu na podobieństwo i o jakości kawiarnianej. W przypadku tego napoju zasada, że domowe dania są zawsze smaczniejsze, niż restauracyjne nie zawsze się sprawdza. Czarna, aromatyczna, gorąca kawa podawana w kawiarniach dysponujących profesjonalnym ekspresem do kawy jest wyjątkowa, energetyczna i smaczna. To wzór, do jakiego smakosze kawy dążą w swoich domach, każdy na swój własny sposób.

Jak przyrządzić najlepszą kawę w domu?

Każdy z nas lubi trochę inną kawę. Inna jej cecha decyduje o tym, w jakim stopniu nam ona smakuje, a takich cech różnicujących kawę jest co najmniej kilkadziesiąt. Pewnym odniesieniem do kawy idealnej jest napar, jaki otrzymujemy w dobrych kawiarniach. Smakosze kawy, znalazłszy już swoje ulubione miejsce, jej serwowania zwykle próbują odtworzyć ją na co dzień w swoich domach. Tego rodzaju próby kończą się różnym skutkiem a najczęściej świadomym kompromisem.

Najłatwiejszym sposobem na osiągnięcie tego celu jest zakup drogiego, od sprawdzonego wytwórcy ekspresu do kawy, serwującego różne jej rodzaje. Któryś z nich powinien odtworzyć naszą ulubioną kawę. Jednak jest to sposób kosztowny i nie daje z góry pewnego efektu.

Kawa z makinetki, gorąca i aromatyczna

Skutecznym sposobem zdecydowanie bardziej ekonomicznym na otrzymanie dobrej kawy jest przygotowanie jej za pomocą makinetki, czy też kawiarki. Makinetka to urządzenie do zaparzania kawy, które składa się z trzech elementów. W części dolnej znajduje się woda, w górnej zbiornik na zaparzoną, już gotową kawę a pomiędzy nimi sitko, do którego wsypuje się odpowiednio zmieloną kawę. Tak przygotowaną makinetkę ustawia się na gaz lub płytę elektryczną. Na rynku można otrzymać również makinetki w pełni elektryczne.

Gdy woda w dolnym zbiorniku osiąga właściwą temperaturę, ciśnienie wypycha ją do górnego zbiornika, przepływając przez umieszczoną pośrodku kawę. Przygotowana kawa jest bardzo gorąca, a jej zapach unosi się w całej kuchni. Miłośnicy takiej kawy piją ją najczęściej w postaci espresso, ewentualnie espresso długiego. Jednak bardzo łatwo uzyskać jej inną postać. Wystarczy użyć większych rozmiarów makinetkę, przygotowując w niej kawę dla jednej osoby. Gorącą kawę należy przelać do większej filiżanki, dodać do niej odrobinę ciepłego mleka i uzupełnić ją np. tak lubianym syropem Monin. W ten sposób otrzymuje się kawę podobną do tej w kawiarni, słodką, smakową i pachnącą.

Z otrzymanej z makinetki kawy można również łatwo przyrządzić kawy mrożone. Tu jeszcze lepiej sprawdzą się soki, ponieważ smak kawy ich nie dominuje. Napar z sokiem, lodem, bitą śmietaną, czasem z alkoholem do doskonały napój na gorące dni.

To tylko jeden ze sposobów na otrzymanie kawy przypominającej serwowaną w dobrych kawiarniach. Aby zweryfikować wszystkie jej najlepsze cechy, kawę powinno się pić gorącą, czyli w miarę szybko. Jeżeli nasz organizm potrzebuje dodatkowego wzmocnienia można espresso, również to domowe, posłodzić dodatkowym cukrem. Taka kawa słodka i mocna ożywia i dodaje mnóstwo energii.