Okres jesienny to czas, kiedy temperatura gwałtownie spada. Wiąże się to z obniżeniem odporności oraz pogorszeniem nastroju. Warto jest wesprzeć się ciepłymi napojami. Rozgrzeją one nie tylko ciało, ale także podniosą każdego na duchu. Klasyczną opcją jest kakao. Taki napój można zwłaszcza łatwo przygotować za pomocą pastylek czekoladowych. Kakao jest niesamowicie uniwersalne, ponieważ można do niego dodać wiele dodatków i przygotować w różnych wydaniach. Standardowo taki czekoladowy napój bazuje na wykorzystaniu mleka. Można go jednak zrobić z wody. Dobrym pomysłem jest także posłodzenie lub dodanie ulubionych owoców jesiennych, które podnoszą walory smakowe napoju.
Inne propozycje
Inną klasyczną propozycją są różne napoje herbaciane. W niemal każdym supermarkecie można zakupić wiele rodzajów herbat, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Rodzaj herbaty wpłynie zarówno na walory smakowe jak i zdrowotne. Istnieje również opcja modyfikacji tych aspektów za pomocą dodatków. Przykładowo mogą to być plastry wysuszonej pomarańczy. Doskonale sprawdzi się także świeża pomarańcza, która będzie się także charakteryzowała większą ilością witamin. Wynika to z tego, że nie została ona poddana obróbce cieplnej, dzięki czemu witaminy i inne składniki odżywcze nie uległy uszkodzenia pod wpływem temperatury.
Cynamon jest również dobrym rozwiązaniem. Jest on bardzo popularny zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Swoją renomę zawdzięcza przede wszystkim nadawaniu wyjątkowych walorów smakowych każdemu rozgrzewającemu napitku. Można go wykorzystać w napojach alkoholowych.
Typowe owoce jesienne oraz cynamon świetnie komponują się z miodem. Tego rodzaju połączenie jest także bardzo prozdrowotne. Wynika to z tego, że w owocach, a zwłaszcza cytrusach zawarta jest duża ilość witaminy C. W połączeniu z rutyną, którą posiada miód, układ odpornościowy człowieka otrzymuje niezwykłe wsparcie, dzięki czemu dobrze poradzi sobie z nadchodzącymi infekcjami.
Najlepsze dodatki do napojów jesiennych
Jakie dodatki warto posiadać w domu:
- Przyprawy dodawane do takich rozgrzewających napitków są zwykle korzenne. Dlatego warto jest mieć pod ręką składniki o takim charakterze.
- Pastylki czekoladowe – z czekolady mlecznej lub deserowej. Nie tylko jako baza do kakao, ale także jako dodatek do latte, czy jako dekoracja mlecznej pianki na cappuccino.
- Owoce cytrusowe, cynamon, miód, goździki i czosnek to bardzo standardowe dodatki, które najczęściej można znaleźć w napojach świątecznych i jesiennych.
- Kakao oraz inne napoje jesienne często bazują na mleku. Dlatego warto zawsze posiadać jakiś zapas w domu. Warto również zwrócić uwagę na swoją tolerancję laktozy. Dla osób, które jej nie tolerują, zdecydowanie preferowaną opcją będą mleka bez laktozy lub pochodzenia roślinnego. Inne rodzaje mleka będą się jednak wiązały z koniecznością użycia innych przypraw lub odpowiedniego dosłodzenia.
- Jeśli chodzi o miody każdy z nich w zależności od kwiatów, z jakich powstał, charakteryzuje się innymi właściwościami smakowymi. Dotyczy to także różnorodnej struktury. Niezależnie jednak od posiadanego miodu będzie on stanowił zawsze lepszy słodzik od standardowego cukru.